Írsky mach ako náhrada morského kolagénu | PanaVita
Kolagénové doplnky: Ako zlepšiť svoj vzhľad a zdravie
Kolagénové doplnky: Ako zlepšiť svoj vzhľad a zdravie
9. októbra 2023
Prečo uprednostniť hydrolyzovaný kolagén pred klasickým?
Prečo uprednostniť hydrolyzovaný kolagén pred klasickým?
23. októbra 2023

Írsky mach ako náhrada morského kolagénu

Pozrite sa na írsky mach, dar od prírody, ktorý je nielen súčasťou írskej histórie a kultúry, ale je tiež považovaný za skvelú alternatívu k morskému kolagénu.

Tieto bohaté riasy, ktoré sa nachádzajú v chladných, čistých vodách Írskeho mora, sú plné živín a majú úžasné vlastnosti obnovy pokožky.

Analýzou populárneho označenia "morský kolagén" bolo zistené, že existujú dve varianty tohto produktu.

Morský a ,,morský” kolagén

Autentický morský kolagén je skutočne živočíšneho pôvodu, konkrétne pochádza z rýb a iných morských organizmov.

Možno ho identifikovať podľa jeho charakteristickej molekulárnej štruktúry tvorenej tropokolagénom, vláknitým skleroproteínom a kolagénovou trojitou špirálou. Táto štruktúra je nemenná a je súčasťou spojivového tkaniva živočíchov. [1]

Na druhej strane, niektoré produkty označované ako “morský kolagén” pochádzajú z rastlín. Tieto rastlinné varianty, ktoré nesú označenia ako “živý”, “raw” alebo “vegan”, sú v skutočnosti nepravdivé. Aj keď môžu byť užitočné pre zdravie s autentickým kolagénom nemajú veľa spoločného.

Toto zavádzajúce marketingové označenie je časté, najmä pri produktoch obsahujúcich riasy obohatené výťažkami z ovocia, zeleniny, minerálov, vitamínov a stopových prvkov.

Hoci tieto produkty môžu byť predávané ako prostriedky na regeneráciu spojivového tkaniva, ich účinok v skutočnosti nesúvisí s kolagénom ako takým. Môžu však obsahovať niektoré aminokyseliny získané rozkladom substrátu, ktoré môžu prispieť k ochrane chrupavky. [2]

Írsky mach

Írsky mach môže byť atraktívnou potravinou pre mnohých z nás. S nutričnou hodnotou približne 49 kcal na 100g suroviny sa skladá z polysacharidov a v strave môže fungovať ako prebiotikum, čo prináša výhody pre naše zdravie. Obsahuje dôležité vitamíny, napríklad foláty a minerály, najmä jód.

Polysacharidy v ňom umožňujú transformovať morský mach na želatinovú konzistenciu, ktorá sa môže pridávať do jedál. To môže niektorým konzumentom evokovať mylnú predstavu, že ide o živočíšnu želatínu. [3]

V našom kontexte je obľúbenejšou “rastlinnou želatínou” agar, ktorý sa získava z červenej riasy Gelidium amansii. Tá obsahuje agarózu a agaropektín, súčasti polysacharidov a tiež veľké množstvo algínu nachádzajúceho sa v bunkovej stene rias.

Táto riasa, ktorá má širokú paletu farieb (nielen červenú) sa v ázijskej gastronómii často využíva kvôli jej zdravotným výhodám. Podáva sa ako súčasť šalátov, pudingov, džemov a iných kulinárskych špecialít.

Írsky mach, hoci to jeho názov naznačuje, nie je výhradne írskou potravinou. Je taktiež veľmi obľúbený na Karibských ostrovoch, kde ho miestni v tradičnej medicíne využívajú pri liečbe rôznych chorôb. [4]

V niektorých častiach Škótska, kde sa nazýva Cairgean, sa morské riasy varia v mlieku, precedia a kombinujú s cukrom a príchuťami ako brandy alebo whisky, ale aj s vanilkou a škoricou.

Írsky mach a jeho výskyt

Írsky mach a jeho výskytÍrsky mach je hojne rozšírený pozdĺž skalnatých brehov atlantického pobrežia Severnej Ameriky a Európy. Je dôležitým zdrojom polysacharidov (obsahuje karagénany), minerálnych látok a síry a prináša prebiotické, antibakteriálne a antioxidačné účinky, podporuje zdravé trávenie.

Z tejto červenej riasy sa tiež získava bežne používaná prísada v potravinárstve – karagén. Karagén sa skladá z monomérov sulfátovanej galaktózy a anhydro-d-galaktózy a je zložený zo zhruba 10 rôznych polymérov.

Typ vytvoreného gélu závisí od rafinácie suroviny, dominantného polyméru v zmesi a katiónu použitého na vyvolanie gélovania počas zahrievania. Karagén tvorí reverzibilný gél, ktorý je veľmi účinný pri viazaní vody a občas sa pridáva do výrobkov, kde sa voda používa na nahradenie tuku.

Nájdete ho v rôznych výrobkoch, vegánskych výrobkoch zo sóje, v rastlinných nápojoch ako sú mandľové a kokosové “mlieko”, ale aj v 33% živočíšnej smotane, klobáskach a mletom mäse.

Účinný kolagén na bolesť kĺbov - Gaia Collagen Protein

Bolia vás kĺby?

Vyskúšajte aj vy účinný kolagén! Pozitívne vplýva nie len na pohybový aparát
Pridať do košíka Gaia Collagen Protein

Použitie extraktu z Írskeho machu

Extrakt z tejto červenej riasy je často využívaný vo výrobe potravín, ide o karagén. Táto látka je zložená z monomérov sulfátovanej galaktózy a anhydro-d-galaktózy, pričom karagén predstavuje komplexnú kombináciu približne desiatich polymérov.

Charakteristika vzniknutého gélu sa odvíja od rafinácie suroviny, dominujúceho polyméru v zmesi a kationtov, ktoré sa využívajú na vyvolanie gélovania počas zahrievania.

Karagén vytvára reverzibilný gél, ktorý excelentne viaže vodu. Často sa do potravín pridáva, kde voda slúži ako náhrada tuku. Túto látku nájdete v mnohých potravinách, ako sú vegánske sójové výrobky, rastlinné nápoje ako mandľové a kokosové „mlieko“, ale aj v 33% smotane na šľahanie, klobásach a mletom mäse.

Je dôležité dôkladne čítať etikety, pretože karagén ako taký, na rozdiel od pôvodnej suroviny (Mach írsky – chondrus crispus), nemusí byť vždy úplne prospešný pre naše zdravie.

Rafinovaný izolovaný karagén, ktorý je súčasťou mnohých moderných, spracovaných potravín, vzbudzuje obavy v rámci zdravotnej komunity kvôli potenciálnemu poškodeniu epiteliálneho tkaniva čreva u ľudí. [5]

Hoci toxicita niektorých typov karagénu nie je potvrdená, je odporúčané sa mu vyhnúť v prípade idiopatických črevných ochorení.

Zhrnutie

Takzvaný morský rastlinný „kolagén“ sa skladá z polysacharidov, na rozdiel od živočíšneho kolagénu, ktorý je proteín. Molekulárna štruktúra kolagénu je komplexná a sformovaná do trojitej špirály, podobne ako tri skrútené nite. Funkcionálne je potrebný tento tvar trojzávitnice.

Existuje približne 30 rôznych typov kolagénu, o ktorých sa písali v predchádzajúcich častiach. Väčšina kolagénu v našom tele je zastúpená tromi typmi: typom I, ktorý zabezpečuje pokožke pevnosť, typom II, tvorcom nášho pohybového aparátu, nachádzajúcim sa v chrupavkách a kĺboch, a typom III, ktorý dodáva tkanivu pružnosť.

Ak teda chcete dodať svojmu telu skutočný kolagén, siahnite po tom živočíšnom. Či už si zvolíte morský pozostávajúci s rýb a morských živočíchov alebo hovädzí z hovädzieho dobytka pasúceho sa na kvalitnej tráve, vyberajte vždy s rozvahou.

Tip: Pri výbere toho správneho a účinného kolagénu dbajte na to, aby cena nebola hlavný ukazovateľ kvality.

Použité zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834334/
https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-021-02022-y
https://www.researchgate.net/publication/339127722_Health_Benefits_of_Irish_Moss_Preliminary_Studies
https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/nutritional-and-health-benefits-of-seaweeds-and-seaweed-extract/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *